10 mei 1598

Het is zot wat ik al allemaal terug heb gevonden. ik voel zo veel connectie met haar …

De meeste info werd verzameld door mevr¬†Kathleen Pattyn (mocht iemand haar kennen, ik zou haar wel een keer willen spreken ūüėČ )

Ze schrijft in haar onderzoek: ‘Amantine van Thieghem, een vermeende heks uit Zwevegem, liet heel wat sporen na in de gerechtsregisters van de Kortrijkse schepenbank, waardoor zij heden ‘bekend’ is als d√© beruchte heks uit Zwevegem.(12)¬†

Jaren vo√≥r haar proces begon te lopen (1598-1599), ‘genoot’ Amantine van Thieghem reeds de¬†faam¬†een¬†tooveresse¬†te zijn. Deze geruchten waren zelfs doorgedrongen tot bij de Kortrijkse rechtbank.¬†

Toen de schepenen op 9 oktober 1596 de hekserij-verdachte Joossyne de Raedt examineerden, vroegen zij haar welke haar connecties waren met deze Amantine uit Zwevegem.(14). Toch zou het nog tot 7 mei 1598 duren eer een Kortrijkse griffier de eerste getuigenissen ten laste van Amantine te noteren kreeg. Guillaume de Cantere betichtte toen Amantine ervan zijn vrouw – Mergriete Casiers – ziek getoverd te hebben. Mergriete kwam dit ook verklaren voor de Kortrijkse rechters en preciseerde dat het ‘kwaad’ geschied was door een¬†schouderslag¬†en door het geven van een¬†appel. Vreemde symptonen hadden zich daarna gemanifesteerd. Mergriete voelde leevende beesten in haar lichaam bewegen, die een piepend geluid maakten en dit vooral bij regenachtig weer. Daardoor dacht ze dat het paddekens waren. Hulp zocht ze bij geestelijken maar ook bij Amantine zelf. Doch, niks mocht baten. Wellicht daarom zocht het echtpaar de Cantere zijn toevlucht tot een rechtsinstantie. Kon Mergriete niet meer genezen, dan moest diegene die dit haar had bezorgd, gestraft worden. Het vermoeden rijst dan ook dat zij de formele aanklagers waren die het hele proces aan het rollen brachten.

Enkele dagen later, namelijk op pinksteravond (10 mei 1598) werd Amantine te Zwevegem gevangen genomen en naar de Kortrijkse gevangenis overgebracht. Op de hoogte gesteld van bovenvermelde betichtingen, ontkende Amantine alles en bemerkte dat beide getuigen verwant waren en dus de getuigenis van een derde vereist was. 


Uit het tweede jaarboek van de Geschied- en

Heemkundige Kring Frans van Halewijn (1988)apple-2846296_640

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

door Anders Noren.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: