en toen was het al 1599

Omdat Amantine haar ontmoetingen met de duivel en het uitvoeren van enkele van zijn opdrachten gesitueerd had in de periode dat ze in de omgeving van Bethune verbleef, werd vanuit Kortrijk een bode gestuurd naar die stad.

Een licentiaat in de rechten en de stadspensionaris van Bethune kregen een vergoeding uitbetaald. Het blijft echter een open vraag welke informatie zij verstrekten aan de Kortrijkse bode.

In de loop van de maanden mei (19 en 20 mei) en juni (25 juni) 1598 werden nieuwe beschuldigingen uitgesproken ten laste van Amantine. De betichtingen lagen opnieuw in de lijn van het volkse hekserijconcept.

Amantine zelf werd op 26 juni nogmaals ondervraagd omtrent de afgelegde bekentenissen tijdens de tortuur. Zij bleef alles evenwel ontkennen. Op 30 juni en 9 juli verschenen de laatste getuigen voor de Kortrijkse schepenbank die een aanklacht formuleerden. In het totaal hadden 15 personen een bezwarende verklaring afgelegd.

Met deze stand van zaken wisten de Kortrijkse schepenen niet wat aan te vangen.

Daarom werd de Kortrijkse griffier Pieter van der Plancke samen met stadspensionaris Willem van Ryckeghem naar de Raad van Vlaanderen te Gent gestuurd om er te consulteren met gheleerde.

Een preciese datum kan op dit gebeuren niet gekleefd worden. Rekening houdend met de einddatum van de stadsrekening waarin dit gegeven vermeld staat, zou de Kortrijkse delegatie voor 28 februari 1599 raad gaan inwinnen zijn.

Wat er precies uit de bus kwam is evenmin duidelijk. De eerstvolgende (bewaarde?) documenten die ons van Amantines proces resten, dateren van 6 oktober 1599.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

door Anders Noren.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: