Folteringen

De tortuur startte op 14 mei en duurde tot en met 18 mei.

Al die tijd zat Amantine met de handen op de rug gebonden en het hoofd in een halsband voor een vuur. Naarmate de vermoeidheid – in de hand gewerkt door de warmtebron – groter werd, werd het moeilijker rechtop te blijven zitten. Daardoor drukten de pinnen van de band alsmaar dieper in de hals van de beklaagde.(18)

Op de eerste dag van de pijniging (14 mei) concentreerden de vragen van de Kortrijkse schepenen zich vooral op betichtingen die in de getuigenissen naar voor waren gekomen. De gestelde vragen hoorden dadelijk thuis in het volkse hekserijconcept. Vermoedelijk werden ze op voorhand genoteerd vermits het de enige volledige vragenreeks is die in het verslag voorkomt. Deze vragenreeks werd een tweede maal overlopen. Wanneer dit precies gebeurde is niet geweten (nacht van 14 op 15 mei of 15 mei?).

Duidelijk is dat de tweede reeks antwoorden door een andere hand werd neergepend. Wat nu de antwoorden zelf betreft, wist Amantine op die eerste dag de meeste betichtingen te ontkennen of er een plausibele uitleg voor te geven. Zo bekende ze bijvoorbeeld een appel gegeven te hebben aan Mergriete Casiers, maar ontkende dat zij daardoor Mergriete had betoverd.

Toch bleek Amantine reeds op de eerste dag van haar pijniging niet eenvormig te zijn in haar antwoorden. Zaken die ze aanvankelijk ontkende bekende ze even later dan toch. Demonologische antwoorden vielen er die eerste dag niet, wat niet verwonderlijk is gezien de aard van de vraagstelling.

De nacht van 14 op 15 mei 1598 bleef Amantine in haar foltertuig zitten. Of zij tijdens die nacht ondervraagd werd, valt niet op te maken uit het bronnenmateriaal.

fire-1012329_640

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

door Anders Noren.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: