Stop met gieten, start met schenken!

Een kind dat zich niet goed voelt in zijn of haar vel, daar kan je geen cijfertjes of lettertjes ‘ingieten’!

Hoe kunnen we verwachten dat onze  kinderen opgroeien tot zelfbewuste, assertieve, sociaal-geëngageerde volwassenen vol zelfvertrouwen  als we ze als ouder, leerkracht ‘dwingen’ om te voldoen aan torenhoge verwachtingen ? (waar we vaak zelf niet kunnen aan voldoen). We onderschatten hierin ,denk ik, de mogelijkheden, het potentieel en de capaciteiten van onze kinderen.

In de tijd dat kinderen het ‘druk’ hebben, is het belangrijk om tegenwicht te bieden aan de overvolle gedachtewereld en aan al die dingen die ‘moeten’. Het is belangrijk om kinderen tools aan te bieden waarbij ze zich bewust worden van hun innerlijke kracht en intuïtie. Net als je vanuit jouw balans en met veerkracht je talent kan inzetten ga je blinken… (uitblinken als je dat liever leest).

Jouw kind, maar ook jij verdient het om je volle potentieel te leven, toch?

Maar dan lezen we in de krant dat de slinger te veel zou doorgeslagen zijn naar aandacht voor welbevinden…

Net als in het artikel dat ik schreef over hoe ik naar yoga kijk, is het ook hier logisch dat ‘balans’ de sleutel is en ik ben me er heel bewust van dat wat in de media komt makkelijk uit de context kan getrokken worden.
Maar please, mama’s en papa’s blijf investeren in het welbevinden van je kind. En blijf investeren in je eigen welbevinden.

Hoe?
Niet gieten maar schenken…

Start met schenken… aandacht schenken… wat dan weer niet hetzelfde is als aandacht geven!
Schenk aandacht aan de signalen die jouw kind geeft.
Schenk aandacht aan wat jouw gedachten, gevoelens je vertellen.

‘Gemakkelijk gezegd’ hoor ik je denken… Begrijpelijk.
Maar denk hierbij aan een wijnsommelier, theesommelier.  Zijn belangrijkste taak bestaat erin ervoor te zorgen dat de wijn/thee in de meest optimale condities geschonken wordt. Via opleidingen en steeds opnieuw bijscholen, leert hij de kneepjes van het vak. Hij maakt kennis met verschillende smaken en kenmerken van druiven, kruiden.

Sommelier zijn is een AMBAcht

En deze stiel nemen we bij amba-amba VRIJ-ernstig. Graag leggen we onze troeven op tafel als aandachtsommelier. JA, we zien onszelf als professionele aandachtschenkers en dat ondertussen al meer dan 15 jaar!

  • We geven je graag uitleg over aandacht en hoe kinderen er mee omgaan.
  • We adviseren je over de juiste vaardigheden om de ‘echte, pure’ smaak uit je kind te halen (of uit jezelf).
  • We houden ervan om samen met kinderen het geschenk van bewuste aandacht te ontdekken. De bewuste aandacht die hen helpt  vanuit hun innerlijk de volheid van hun eigen leven te ontwikkelen. Het gaat ons niet om de vraag hoe je een braaf, gehoorzaam, gedisciplineerd of stil kind krijgt. Een stil kind – in de zin van rustig gemaakt – is zelden een gelukkig kind dat met zichzelf tevreden is.

Verwar wat gebruikelijk is,

Niet met wat natuurlijk is… Ghandi

 

Wil je graag ons programma voor het najaar ontdekken? Dan kan je alvast doorklikken naar de agenda. Je ontdekt er het aanbod voor kinderen, voor volwassenen én ook workshops voor professionelen.
Individueel kan je ook bij ons terecht

en wil je een échte sommelieropleiding (want één workshop leert je niet het vak) dan bevelen we graag onze kinderyogadocentenopleiding aan op donderdag of zaterdag 

 

 

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

door Anders Noren.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: