Over tieners die er ergens tussen hangen en een Primeur

Kinderen aan de yoga ! Kleuters aan de yoga ! Grote mensen aan de yoga ! Yoga in de klas, zeker in de kleuterklas. Yoga is  hip. En iedereen doet het. Of iedereen zegt dat hij het doet …

Alleen, die tieners… dé pubers… de adolescenten… Ze zijn te groot voor dat kinderyoga’gedoe’, maar meedoen met volwassenen is ook minder geschikt.  Ze zouden er nochthans deugd van hebben, maarja

amba-amba-groeit-65

 

Als tiener ga je door één van de vreemdste en opwindendste periodes van je leven. een intense, maar ook heel leuke periode. Het ene moment is je leven fantastisch, het volgende moment zit je diep in de put. Je bent geen klein kind meer, maar ook nog niet volwassen. Aan de ene kant doe je je best om je aan te passen, aan de andere kant ben je je ook aan het losmaken en wil je graag zelfstandig worden.Het vraagt een portie lef om aan je omgeving te tonen dat je yoga fijn vindt.

Dochter hier, zit er midden in, en heeft een hekel aan het woord ‘puber’. Het voelt als een scheldwoord, iets waar de grote mensen zo snel mogelijk vanaf willen, van die pubers.  En inderdaad als je een kind als puber beschrijft, wordt er vaak bedoelt dat hij dwarsligt of lastig kan zijn. Een label waar je het als tiener dan maar mee moet doen, terwijl je al heel onzeker bent en de nood aan verbinding heel groot is.
Er is een verschil tussen  pubers en adolescenten (tieners, jongeren)

‘Puber’ komt van het Latijnse ‘pubertas’=  ‘man-zijn’ of ‘man-worden’ ‘Adolescent’ komt van ‘adolescere’ = opgroeien.

De puberteit is het begin van de adolescentie: tussen 10 en 15 jaar. De puberteit slaat op de lichamelijke volwassenwording (de lichamelijke ontwikkeling die leidt tot vruchtbaarheid). Van zodra een kind geslachtsrijp is, is de puberteit voorbij!

Uiteraard is je kind dan nog niet volwassen. Er moeten nog een aantal belangrijke ontwikkelingen plaatsvinden, maar dan vooral mentaal.

De adolescentie is de levensperiode tussen 10 en 21 jaar en gaat dus over de volledige periode  volwassenwording. Alle facetten van volwassen worden: op sociaal, emotioneel, lichamelijk, cognitief, maatschappelijk vlak

In het aanbod onze gevoelenswinkel zijn er heel wat interessante boeken te vinden hierrond. Een eerste stap naar herkennen, erkennen, begrijpen en verbinden.

Het beoefenen van yoga kan een enorme steun zijn in deze periode. Yoga brengt je in contact met je innerlijke kracht. Het geeft zelfvertrouwen, waardoor je niet zo snel van je stuk wordt gebracht als er zich moeilijke situaties voordoen. (als je uit je smete bent)

Ik heb ze graag, hier, op de yogamat en terwijl ik nu aan het schrijven ben, denk ik aan wie er in de afgelopen jaren z’n of haar yogabroek hier heeft versleten 🙂 zalige verhalen

  • de jongen die écht niet kon stilzitten, die uiteindelijk kiest voor bijzondere jeugdzorg en voor een expressie-opdracht een visualisatie uitschrijft. YES!
  • die gast die op kamp met de jeugdbeweging een relaxatiemoment inlast, omdat hij voelt dat de kinderen er nood aan hebben (of misschien wel hijzelf op dat moment win/win)
  • de rebelse tiener die vraagt: We gaan toch niet te veel oefeningen op onze buik doen hé, ik heb nog maar net mijn navelpiercing (sttt mijn moeder weet het niet)
  • degene die niet wekelijks (kunnen) komen, maar die elke zomerweek paraat staan én die genieten van een week chill
  • de jongere die ik nog wel eens tegenkom, ergens onderweg, en me dan stilletjes toevertrouwt: ik heb nog altijd dat kaartje, steentje,… dat je me toen gaf, ik heb er al veel aan gehad.
  • ik koester alle omhelsingen van moeders die me komen toevertrouwen dat het écht niet normaal is wat er met hun tiener is gebeurd na yoga
  • of degene die hier begonnen in het zesde leerjaar en ondertussen naar de grotemensenyoga komen…
  • Het meisje die het ineens helder had en me zei: Eé, Vanessa, geef jij die lessen ook niet aan onze ouders? Ik denk dat mijn moeder hier ook wel deugd zou van hebben
  • De jongeren die ik op verschillende hogescholen een workshop, initiatie kinderyoga mag geven… en die voelen: dit wil ik uitdragen in ‘mijn leerkracht’ zijn, in mijn ergo of logopraktijk, als opvoeder…
  • Of de tiener die vaak gaat oppassen/babysitten en die wat oefeningetjes doet met de oppaskindjes…

zaaaaaaaalig !

Interesse in wat we nu voor jongeren aanbieden?

Op het programma van amba-amba

      amba-amba-85.jpg   Tieneryoga

Voor iedereen uit het middelbaar… Je bent welkom. De reeks is al gestart maar je kan er nog bij en wie graag wil komen proberen? het kan ook via de SnS-pas

amba-amba-groeit-71

 

Talententocht 16+

Keuzes te maken? Zoekende naar waar je nu écht goed in bent? en dan hebben we het niet over zingen, dansen, voetballen, tekenen … Wil je zicht krijgen op waar je goed in bent om zo je hart te kunnen volgen voor de toekomst? Dan kunnen we je deze reeks écht heel hard aanraden. Verhelderend. 1 keer volgen en je hebt er je hele leven profijt van. (ps deze bestaat ook voor volwassenen, maar is al volzet)

 

 

En helemaal NIEUW en UNIEK
voor jongeren:

Voor de babysitters, de oppassers: een twee uur durende workshop:
Ga je graag, vaak oppassen en wil je de kinderen een hééél leuk bedtijdritueeltje aanleren?

Of heb je een toffe vaste oppas voor je kinderen en wil je hem of haar eens iets bijzonder kado doen, waar ook jouw kinderen zullen kunnen van meegenieten?  Geef ze deze workshop kado … (en ja, we plannen ook nog workshops voor ouders, maar deze is het niet)

amba-amba-groeit-75.jpg

 

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

door Anders Noren.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: