De amba-amba kinderyoga-opleiding (kyo)

De amba-amba kinderyogadocenten opleiding geeft je de mogelijkheid om op zaliggeestige manier met kinderen te werken. Via een onderbouwde maar speelse weg leer je hoe je de kracht yoga kan overbrengen bij kinderen van 3 tot 14 jaar. De amba-amba kinderyoga-opleiding is bedoeld voor iedereen die met kinderen wil gaan werken, of al met kinderen werkt. Op school, in de kinderopvang, maar ook als coach, therapeut of als ouder (ja, zelfs grootouder!)

Kinderyoga, avontuurlijk ont-moeten

De diepere gedachten achter yoga zal de kinderen wellicht ontgaan, maar dat is helemaal ok. Het belangrijkste is dat ze het leuk vinden en dat ze bezig zijn met zichzelf, hun lichaam, zelfontwikkeling en hun omgeving. Ze leren niet alleen te ontspannen en zich te concentreren, maar ook hun gevoelens te herkennen. Hierdoor groeit hun eigenwaarde, hun zelfvertrouwen, hun creativiteit en blijft de originaliteit van elk kind bewaard.
Kinderyoga is anders dan yoga voor volwassenen; terwijl volwassenen zich naar binnen keren om zichzelf weer te leren kennen, hebben kinderen ruimte nodig om zich te manifesteren, uitdrukking te geven aan wie ze zijn.
Kinderyoga is dan ook beweging, is dynamisch. Spelend bewegen, ontwikkelen, af-wikkelen, los en onbevangen, anders wordt het in-gewikkeld. Yoga biedt kinderen de hulpmiddelen, die ze de rest van hun leven bij zich dragen.
Dus in tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt is kinderyoga niet zomaar “stilzitten”. Door de oefeningen in spelvorm te doen en met thema’s te werken sluit een les mooi aan bij de belevingswereld van de kinderen. Via de ervaring van het spel en de aandacht die daaraan wordt besteed, creëer je aandacht voor de fysieke en emotionele kant. Alle yoga-elementen komen op een leuke, vrolijke en speelse manier aan bod; Yoga brengt oefenen en spelen naar elkaar toe. Het kind voelt de balans tussen beweging en rust. Tussen spanning en ontspanning. Eenheid tussen lichaam en geest.
In de lessen worden naast de traditionele yogahoudingen tal van technieken gebruikt. Van kringgesprekken tot expressietechnieken en spelletjes. De oefeningen zijn leuk voor de kinderen en waardevol voor het verbeteren van het bewegen en reactievermogen, waarneming, zelfvertrouwen, concentratie, zelfbewustzijn, expressie, inlevingsvermogen en samenwerking ontspanning, concentratie, ademhaling, meditatie, zelfbewustzijn en visualisatie.

Met opzet doen

We gaan kinderyoga DOEN. Door je ervoor open te stellen, het te laten gebeuren én het zelf te ervaren, net als’ je 8-jarige ik’ krijgen de verschillende aspecten vorm. Open en onbevangen: de sleutel tot iets magisch. Verweven tussen de oefeningen maken we tijd voor gesprek, ideeën, uitwisselingen zodat alles gedragen wordt vanuit een gefundeerde basis. Uiteraard leer je een verantwoorde, maar vooral ook eigen-wijze manier een kinderyogales opbouwen Je krijgt hiervoor een uitgebreide cursusmap. Er is geen enkele aankoopverplichting.

Voedsel voor hart en buik

Tijdens deze 10 dagen laat ik je de kracht van kinderlijke vreugde en onbevangenheid ervaren en mag ik je ‘goesting’ om verder aan de slag te gaan met kinderyoga aanwakkeren. Spelen, verwonderen, nieuwsgierig zijn, geraakt worden. Het brengt ook een stukje kind-zijn van jou terug naar boven. En dat mag! Ook hier is ruimte voor. Je mag hier je hart ophalen!
Dit is meteen ook de reden waarom we bewust kiezen om de lesdagen te spreiden. Wat je opnam, leerde, toeliet en mocht ervaren geef je de kans om zich te verankeren, je eigen te maken, te oefenen, te verteren.
Om dat innerlijke kind nog meer te verwennen én je uit je praktische denken te halen, kozen we er ook voor om een gezonde lunch aan te bieden, meteen mee in de prijs van het inschrijvingsgeld. Salad in a jar (brood, vlees, vis of kaas vrij te kiezen)

Moet je dan écht niets van yoga kennen?

Vooropleiding is niet nodig. Zelf yogales volgen raden we wel heel sterk aan. Na de opleiding kan je bij amba-amba voor specifiekere workshops. Via facebook kan je in een gesloten groep informatie, tips, inspiratie delen met elkaar. Er is een mogelijkheid voor een kennismakingsgesprek voor dat je met de opleiding begint! Spring, vlieg of duik eens binnen tijdens de openingsuren van de amba-amba gevoelenswinkel.

Zotte doos met inhoud

De opleiding biedt een stevige basis aan
 •  Kinderyoga basishoudingen
 •  Warming-up oefeningen
 •  Duo-oefeningen
 •  Basisoefeningen meditatie – visualisatie
 •  Belevingsoefeningen, zintuigelijke activiteiten
 •  Spel en spelenderwijs ademen, concentreren, ontspannen
 •  Lesthema’s uit de natuur, werken met een prentenboek, snoepen van yoga
 •  Massage- en aanrakingsverhalen
 •  Extra aandacht voor verbindende communicatie en geweldloosheid
 •  Basis: yoga voor kleuters, yoga voor tieners
 •  Begeleiding kinderen
 • Lesopbouw en starten

De eindmeet

Lesdag 10 gebruiken me om af te ronden. Met mekaar delen van een voorbereide kinderyogales. Netjes uitgewerkt en uitgetest op… Na het volgen van deze opleiding kan je het! Zelf Kinderyogasessies begeleiden! Én dat op je eigenste wijze manier! Beloofd! Bij een voldoende beoordeling geeft dit recht op het certificaat amba-amba kinderyogadocent, uitgegeven door Eekhout Academy

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

door Anders Noren.

Omhoog ↑

%d