De Steunactie van amba-amba is eigenlijk een ‘RED amba-amba’.

En dat is niet overdreven. écht niet!

We zijn hoopvol en strijdvaardig, maar kunnen het niet alleen (of met ons twee).

Red amba-amba gaat niet over onze job. (Filip heeft zijn vaste job en z’n bijberoep als reisgenoot – Vanessa kan overal yogales geven en overal winkelruimte huren en we kunnen altijd terug naar nr 92)

Red amba-amba gaat over nr 94 –
De ruimtes, de plek die coöperatief werd opgebouwd met hulp van vrijwilligers (met Filip op kop)De herbestemming van 2 huizen en een schuur als oase, ontmoetingsplek en zoals Dirk het omschrijft: broedplek voor breekbare ideeën.

We hebben nu 2 maanden volledige aflossing ‘moeten’ betalen om tot en met maart nog extra uitstel te krijgen. We schatten de kans heel klein dat we dan vollenbak open mogen met ons aanbod cultuur, lezingen, verhuur, teambuilding, schoolreizen, am’bar.

We voelen ook de hete adem van de bulldozers in onze nek… Als amba-amba vertrekt uit de 94 (en wij dan ook uit de 92 – want neen dan blijven wij hier niet wonen) dan komt hier mooie projectgrond vrij voor mogelijks appartementen inderdaad. en neen, dat verzinnen we niet! Dat lezen we tussen de regels van alle financieel betrokkenen. 

Tijd voor actie dus en wat extra uitleg:

Het volledige slagen van dit project berust op de kracht van 3.
Drie zorgt dat er balans is

(een stoeltje op 3 poten blijft staan, met 2 is er geen evenwicht)

Het project steunt op drie financiële pijlers:

 1. de input van de bank
 2. de kracht van de winwinlening.
 3. de inkomsten via de dagelijkse werking bij amba-amba

Op die manier maakten we het concept niet enkel afhankelijk van een financiële instelling.

Ook de inkomsten voor de dagelijkse werking berust op 3 pijlers:

 1. Het verhuur van de winkelruimte mét magazijn.
  Daar zit de gevoelenswinkel (en ja, Vanessa betaalt huur)
 2. De werking van de vzw.
  1. Alle activiteiten met inschrijvingsgeld (de yogalessen, met freelance lesgevers, met evenwaardige verdeelsleutel. En ja, ook Vanessa & Filip werken als freelancers en dragen zo bij aan de vzw)
  2. De am’bar gerund door vrijwilligers (lees: onbezoldigd, maar je krijgt er zoveel anders, waardevols voor terug) – mog daar heb je Vanessa en Filip weer, ze zijn zot.
 3. Het ter beschikking van de ruimtes (lees verhuur aan externen) voor events, feest, werkplek, atelier, time-out/logeerplek.

Het gonst hier van de bedrijvigheid, of dat was het plan. En het toffe is dat iedereen aan iedereen op die manier kansen geeft om te groeien en verder te ontwikkelen (op welke manier ook). Iedereen ontmoet iedereen en iedereen draagt bij (kleur, afkomst, leeftijd, geslacht, type auto, achtergrond speelt allemaal geen rol).
Alles werkt als krachtbron voor een ander. Een bedrijf zorgt voor “financiële” steun als ze de ruimte huren en de deelnemers en bezoekers zorgen op hun beurt gewonigheid en gezellige warmte. Die werknemers op hun beurt als inspirerend en voedend ervaren. Eén voorbeeldje voor zoveel circulaire bewegingen bij amba-amba. Hoe het ene voedingsbodem voor het andere kan zijn. Ook een beetje zoals het er bij de natuur aan toe gaat en wat Kate Raworth uitlegt in haar model van de donuteconomie

Donut economie – Economiewijs

Klinkt idealistisch? Misschien wel, maar het werkt!
Op onze bescheiden manier proberen we bij te dragen aan die veilige en rechtvaardige plaats voor alle mensen.

Alleen…in de 6 maand die we open waren (en we nog superveel moesten leren, en routines en systemen nog moesten opgezet worden) konden we nog niet de financiële buffer aanleggen voor ‘moeilijke situaties’ als deze. (Wie trouwens wel)

En daar dreigt het hele project mee in mekaar te stuiken.

Alle inkomsten komen nu eenzijdig van Vanessa en zijn beperkt tot enkel de winkel en een beetje online en dat is niet voldoende (meer). 
Het zal erg moeten boosten als we vanaf 1 april volle sjette gaan mogen geven.

Premies en overbruggingsdinges: ja, mooi, maar wel enkel voor de winkel en dus niet voor de vzw en ook niet voor de bvba. Sommige steun kon wel in maart, maar ineens niet meer in deze tweede lockdown.

Dus mocht je je afvragen waarom de winkel beperkt open is, of waarom er niet nog meer momenten yogales gegeven worden, of waarom er beluurtjes zijn, of automatische antwoorden die vragen om een beetje te wachten… waarom we niet meer posten op sociale media, waarom…  waarschijnlijk zijn we ergens anders (druk) bezig.
Het is pittig nu (en met momenten té pittig, maar ook hier weer: voor wie niet? ) maar we focussen op posititief, bewaken onze grenzen maar durven nu ook vragen:

Steun amba-amba en deze keer financieel. Alle giften gaan naar de vzw en zorgen dat we via deze weg niet enkel afhangen van de besluiten van de bank. Vele kleintjes maken 1 groot!

Als we deze periode kunnen overbruggen, kunnen we van betekenis zijn als alles weer mag. We zijn d’er voor jou als plek waar jouw groei alle kansen krijgt

Ondertussen zijn er al mensen die zich over subsidiedossiers willen buigen, mensen die zich opgeven om mee te vrijwilligen, (bar, evenementen, klussen, denktank), mensen die hun connecties aanspreken om talenten en knowhows in te zetten, mensen die acties opzetten,… heel veel allemaal. Dat we omringd zijn door warme mensen is meer dan ooit (ontroerend) voelbaar.

heel bijzonder allemaal

dikke Merci-Kus
Vanessa en Filip, voor en met amba-amba

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

door Anders Noren.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: