Brandnetelsoep

Brandnetels zijn een van de planten die je makkelijk kan herkennen en plukken. Ook bij amba-amba groeien ze in de tuin. En ze mogen er groeien. Een van de slagzinnen is ‘waar groei kansen krijgt’. Hier mag alles en iedereen groeien… Jij, je kind, je bedrijf, je talent en dus ook alle groen. Brandnetel groeit waar de mens composthopen, landbouwgronden en moestuinen aanlegt want hij houdt van een grond die rijk is aan nitraten en organische meststoffen. Grote en kleine brandnetel zijn ook belangrijk voor de rupsen van sommige vlinders zoals de atalanta, dagpauwoog.

Daar bovenop zit brandnetel vol vitaminen en mineralen en ondersteunt de voorjaarsschoonmaak van de mens: bloedzuiverend, goed voor de van rode bloedlichaampjes en ijzer- en kalkopname.

Zin in een brandnetelsoepje?

Dan gaan we eerst een vergiet vol plukken. Let op: gebruik handschoenen en pluk alleen de bovenste 6 blaadjes! Na 1 minuut in kokend water prikken ze niet meer, dan kan je met een gerust hart deze heerlijke brandnetelsoep maken.

Wat heb je nodig?

Voor 4 personen

  • 400 gram jonge brandnetelbladeren (topje van de brandnetel)
  • 1 courgette (wil je een dikkere soep dan kan je ook 2 aardappels gebruiken)
  • 1 ui, fijn gesneden
  • 1 teen knoflook, geperst
  • 1 schijfje gember
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 1 liter groentebouillon
  • 1 deciliter room
  • peper en zout

Maak je deze wilde brandnetelsoep?
Was de brandnetelbladeren in een wasbak. Gebruik handschoenen of plasticzakjes om je handen te beschermen. Laat de bladeren uitlekken in een vergiet. Hak de brandnetelbladeren fijn.

Doe de olijfolie in een soeppan en fruit hierin de ui en de knoflook.
Voeg de courgette toe.
Voeg de brandnetelbladeren, de gember en de bouillon toe en laat 15 min. koken
Mix de soep fijn met een staafmixer en breng op smaak met room, zout en peper.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

door Anders Noren.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: