Onderweg met De Reisgenoot

Ik kan me voorstellen dat ook jij de voorbije periode werd uitgedaagd. Misschien zelfs meer dan anders. Ik deel even wat me op dit moment te binnen schiet.

Hoe ga je om met gebeurtenissen waar jij zelf geen keuze in hebt? Heb je het lastig om afspraken te volgen waar jij misschien niet achter staat? Heb je het moeilijk als anderen de dingen anders doen dan dat je zelf zou willen? Merk jij soms dat onderhuids knagend gevoel op? En wat doe je er dan mee?

Als je hier even bij stil staat kan ik me voorstellen dat er nu spontaan situaties komen oppoppen. Wist je dat de gevoelens die daarbij samen gaan als een soort kompas kunnen dienen om je bewust te maken van een (onvervulde) behoefte? Je kan dus door bewust te worden van wat je voelt meer en meer in contact komen met wat jouw behoeftes zijn en wat je (echt) nodig hebt.

Dit inzicht had een grote impact op mijn leven en hoe ik naar communicatie, spanningen, frictie of conflict kijk. Uiteraard bots ik ook nog frequent op uitdagingen en probeer ik telkens weer opnieuw tijd/ruimte te maken om me bewust te worden van wat ik voel. En telkens weer opnieuw merk ik dat ik noden heb. Zijn die daarom onmiddellijk ingevuld? Uiteraard niet, dit inzicht helpt me wel vooruit. Het doet me nadenken/voelen welke de juiste actie kan zijn. En soms is er het besef dat ik er nu niets kan aan doen en dat het ok is om te voelen wat ik voel. Dat het deel uit maakte van mijn ‘rouw’-proces. Ja, rouwen is ook een behoefte. Of treuren in dit voorbeeld.

Ik besef heel goed dat dit wat inspanning vraagt of dat dit misschien nog erg veraf lijkt. Misschien ken je deze mooie theorie van Marchal Rosenberg al en blijf je het moeilijk vinden om dit in praktijk toe te passen. Weet je niet waar te beginnen of komen de inzichten pas achteraf. Misschien raak je hierdoor wat moedeloos of gefrustreerd… Wat ik heel goed kan begrijpen.

Door wat ik leerde en samen met wat ik opmerkte of hoorde, probeer ik deze krachtige methodiek door te geven of te delen. Op een gewone, hedendaagse manier. En telkens weer opnieuw zoek ik naar toegankelijke manieren die anderen zou kunnen helpen om te groeien in verbindende communicatie of Balans. En misschien ook voor jou. Ik som er hieronder enkele op. Bekijk ze in de nieuwsbrief

TRUST & stay connected,
Filip – De Reisgenoot

www.dereisgenoot.com

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

door Anders Noren.

Omhoog ↑

%d