Heb jij je ooit al eens afgevraagd wie het eerste Kerstkaartje stuurde?

Commerciële kerstkaart van Henry Cole uit 1843 (Publiek Domein – wiki)

Ze zijn bij de drukker ! Onze nieuwe wenskaarten voor een voorspoedig nieuw jaar.
En ik vroeg mij af… Wie z’n gedacht was dat eindelijk? Waarom doet een mens dat?

Ikzelf vind dat heel leuk om te doen. De echte kaart, met een oprechte wens. Om dan met mijn lievelingsschrijfgerief mijn naam er op te zetten. We proberen ook om met z’n allen rond de tafel te zitten en dan met doorschuifsysteem onze naam er op te zetten. Ook de adressen wil ik liever niet voordrukken. Ergens wil ik deze ‘tijd’ spenderen voor degene die het kaartje ontvangt.
En ik word blij van de mensen die ook die moeite doen om ons een goed nieuw jaar te wensen.
Zonder verwachting hoor! Ik merk het gewoon op bij mezelf.

Maar dus ja… Wie is daar mee begonnen?
Even gegoogled… Tuurlijk is daar iets over te vinden!

1/ De eerste ‘echte’ kerstkaart die onder historici bekend is, is een kaart uit 1611. Deze was geschreven door de arts Michael Maierus die een kaart naar de Engelse vorst James I zond. Hij schreef de tekst in een roosvorm. De tekst luidde, vertaald:

…met een gebaar van vreugdevolle viering van de geboortedag van de Heer, met vreugde en voorspoed gaan we het voorspoedige jaar 1612 binnen.

2/ De eerste commerciële én ophefmakende kerstkaarten

De Londense ondernemer Henry Cole was de eerste die, in 1843, ervoor koos om kerstkaarten te laten drukken voor commercieel gebruik. Er waren al wel handgemaakte kaarten in omloop, maar voor al zijn relaties een persoonlijke kaart maken was onbegonnen werk. Daarom gaf Cole een drukkerij opdracht om 1000 kaarten te drukken met daarop een sfeervolle afbeelding en kerstwens.

De kaart van Cole, die in 1844 verscheen, veroorzaakte de nodige ophef in het Victoriaanse Engeland. Er stond namelijk een afbeelding op van een vrouw die een jong meisje een slokje rode wijn gaf… Deze tekening was gemaakt door John Callcott Horsley en voorzien van de nog steeds veelgebruikte tekst…

…A Merry Christmas and a Happy New Year to You.

En jij? Kom je schrijven?

We hebben veel en veelzeggende en originele wenskaarten in onze gevoelenswinkel.
En we hebben onze postbus, zodat jij de tijd kan nemen om je in onze am’bar te installeren en bvb al je kaarten per maand, of seizoen te schrijven en dan brengen wij ze voor jou naar de postbus.

Tijdens ons WarmWintersWinkelen kan je nu ook je Kerstkaarten kopen en meteen schrijven. Zorg dat je je adresboekje meehebt! Wij zorgen voor de kaarten en de postzegels, de gezelligheid en de wafels

Postcrossing

Een ander leuk project is Postcrossing. Dat hebben we enige tijd gedaan. Nu niet meer…
Ik wil liever schrijven naar mensen die ik ken en in echte verbinding gaan. Maar leuk is het wel om verrast te worden met postkaarten vanover de hele wereld.
Misschien ‘moeten’ we gewoon weer wat meer briefjes en kaarten schrijven. Slowmail. Ik ben fan!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

door Anders Noren.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: